Veel te vroeg

Van de week las ik in de krant een stukje over een baby’tje van 4 maanden die is overleden op een kinderdagverblijf. Het overlijden  van een kindje is altijd heftig. De impact die het heeft als het op de groep gebeurt is onbeschrijfelijk. De onmacht, de verbijstering, het inlichten van ouders/ verzorgers, hoe om te gaan met de andere kinderen, het politie onderzoek daarna.. hoe ga je daar als pm-er mee om?

Als pm-er ga je hoe dan ook al is het maar voor een seconde twijfelen aan je eigen handelen. Had ik nog vaker moeten kijken, was het te koud, te warm,  heb je wat gemist, het schuldgevoel. Allemaal emoties die je niet kan bevatten en dan heb je ook nog te maken met de ouder(s)/verzorger(s) van het overleden kindje, hun verdriet, verbijstering, woede, mogelijke uitspraken.

 

Vanuit het management/directie is het van groot belang dat je alle emoties respecteert en daar naar luistert en handelt. Begeleiding van zowel de ouders van het overleden kindje, maar ook de andere kinderen en ouders en natuurlijk niet als laatste de pm-ers.

 

Kindercentra hebben protocollen, werkinstructies, BHV/EHBO diploma’s maar hiervoor, de emoties hoe een ieder daar mee omgaat, kan je niet beschrijven. Tuurlijk is het belangrijk dat je weet wat je moet doen, waar je terecht kunt, wie je moet bellen etc. Dat geeft houvast in een situatie van paniek.

 

Enkel nog belangrijker vind ik het dat een organisatie stil staat bij de emotionele kant. Wat gebeurt er met de direct betrokkenen, hoe ga je daar mee om en niet enkel in de eerste weken maar in de komende maanden, wellicht jaren.

 

In de kinderopvang werken we met kinderen en ouders, als eerste omdat kinderen de meest geweldige wezentjes zijn en daarnaast wil je als pm-er een kind stimuleren in zijn/haar ontwikkeling en zien opgroeien tot zelfstandig functionerende persoontjes. Je bent mede opvoeder samen met de betreffende ouder(s)/verzorger(s). Je wilt niet mee maken, hoe zeer het ook bij het leven hoort, dat een kindje op jouw groep komt te overlijden.

 

Ik wens het betreffende kinderdagverblijf en de direct betrokkenen  heel veel sterkte en wijsheid toe in het omgaan met deze tragische ervaring en het verwerken van zo’n groot verlies.

Leave a Reply